Search Website



Algemeen

Algemeen

Badminton: Een stoere, snelle en gezonde sport voor jong en oud. Het is een ideale sport: zowel de recreant als de gevorderde sporter kan zich volledig in deze sport uitleven. De basistechniek is vlot aan te leren, dus jong en oud is in staat om op korte termijn een aantrekkelijke wedstrijd te spelen. Het is een sport die gemengd beoefend kan worden. In feite kan ieder, na aanschaf van een badmintonracket, met deze flitsende, mooie sport van start gaan. Om kennis te maken met deze sport en voor beginners, kan men zich inschrijven voor de START-trainingen. Zie hiervoor het hoofdmenu.

Snelste zaalsport
Badminton wordt meestal in een sporthal beoefend, hoewel het met windstil weer ook 's zomers uitstekend buiten gespeeld kan worden. Met de vederlichte shuttle en het racket kan het hele speelveld met soepele polsbewegingen bestreken worden. Badminton is de snelste zaalsport en is naast boksen de meest explosieve sport. Het heeft de snelheid van squash en de schoonheid van tennis. De speler is voortdurend in beweging: starten, lopen, afremmen, draaien, wenden en keren, terwijl tegelijkertijd slagbewegingen uitgevoerd worden. Zowel de tegenstander als de shuttle mogen geen moment uit het oog worden verloren. Snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen zijn bij deze sport gewenst. Shuttles kunnen tijdens het spel met een snelheid van wel 200 km per uur heen en weer worden geslagen.

Oorsprong
De naam van de sport is ontstaan in Engeland. In 1873 introduceerden Engelse officieren het spel op het landgoed Badminton in Gloucestershire, waarmee ze in India kennis hadden gemaakt. Maar de oorsprong van het spel is van oudere datum. In de vorige eeuw werd het spel al in India al gespeeld onder de naam Poona. Ook zijn er voorbeelden van een soortgelijk spel bij de Inca's en zelfs 2.000 jaar geleden in China en later in Japan. Het jaar 1873 wordt echter aangehouden als begin van de ontwikkeling van de moderne badmintonsport.

De vereniging
Niet alle badmintonverenigingen zijn hetzelfde georganiseerd. Meestal is er eens per week, op een middag of een avond gedurende 2 uur gelegenheid om te badmintonnen. Tijdens deze speeltijd is er natuurlijk volop gelegenheid om vrij te badmintonnen met clubgenoten in diverse combinaties enkel- of dubbelpartijen. Bij de meeste verenigingen kan men ook professionele training krijgen. Een aantal verenigingen heeft een aparte jeugdafdeling met een aparte speeltijd. De technische commissie begeleidt de competitiespelers en organiseert trainingen of een toernooi. De activiteitencommissie zorgt voor leuke evenementen rondom de badmintonsport, zoals bijvoorbeeld een jaarlijkse feestavond. Na het badmintonnen is het altijd gezellig even na te praten in het restauratiegedeelte of aan de bar.

RBB (Regionale Badmintonbond Breda)
De RBB is opgericht op 1 mei 1976 en is sinds december 2008 aangesloten bij de Nederlandse Badmintonbond (Badminton Nederland) In Nederland spelen zo'n 100.000 badmintonners, waarvan het merendeel in verenigingsverband. In 1992 stond badminton voor het eerst als officiële sport op het programma van de Olympische spelen. In Breda en omgeving zijn zo'n 16 verenigingen georganiseerd in de Regionale Badmintonbond Breda (RBB), die gezamenlijk zo'n 1400 spelers vertegenwoordigt. . De RBB organiseert jaarlijks van oktober tot en met mei, zowel voor senioren als voor junioren, een dubbel- en gemengd dubbelcompetitie. Hierbij speel je met je team (minimaal 2 heren en 2 dames), tegen teams van andere verenigingen. Dit gebeurt in een gemeenschappelijke sportaccommodatie, waar badmintonners elkaar kunnen treffen.

Ontspanning
Over badminton valt veel te vertellen. Maar het is verreweg het beste deze sport zelf uit te proberen. Het is een inspannende ontspanning voor jong en oud, voor een betaalbare prijs in een vriendschappelijke sfeer. Neem de proef op de som en ontdek: badminton is méér dan een slag in de lucht!

Informatie
Informatie over de RBB of vragen, kijk dan op de website: www.rbbbreda.nl. Op de site vind je gegevens van alle aangesloten verenigingen met o.a. de speeldag, speeltijd en locatie. Ook staat hierbij aangeven welke verenigingen een jeugdafdeling hebben.